제가 개인적으로 스테이크를 좋아해서 미국 출장 가서도 스테이크를 여러 차례 먹어봤고, 국내에서도 여러 군데 먹어 봤지만 이거다 싶은게 없었습니다. 그런데, 최근에 여기에 소개한 방법으로 스테이크를 조리해 먹었더니, 질기지도 않고, 육즙이 살아 있어 너무도 맛있게 먹었기에 소개해보고자 합니다.
참고로 여기에 나오는 조리법은 영국인 지인이 알려준 것입니다. 그래서 원문도 그대로 쓰도록 하겠습니다.
Steak Recipe (스테이크 조리법)
Preparation (준비 작업)
* Remove Steak from fridge 2-4 hours before cooking (should be a room temperature before cooking)
조리 2~4시간 전에 냉장고에 넣어둔 스테이크용 고기를 꺼낸다 (반드시 실내 온도에서 숙성해야 함)
* Rub the steak with oil (olive/avocado/canola oil are all good)
식용유(올리브/아보카도/카놀라 등)를 이용해 스테이크 고기를 문지른다.
* Season the steak with a pinch of salt and pepper for each side.
스테이크 양면에 적당량의 소금과 후추를 뿌려 간을 한다.
* Leave until time to cook.
굽기 전까지 숙성시킨다.
Asparagus 아스파라거스 조리
Tip: Depending on how long you are cooking your steak for and how many steaks you are cooking, you may need to start the asparagus while the steak is cooking. This might require help from a second person. However, I usually get the water to boiling point and start the asparagus and steak at the same time.
Once the asparagus is ready you can always remove the water and leave it in the pot so it stays warm until the steak is ready.
팁 : 스테이크를 조리하는 동안 아스파라거스도 함께 준비한다. 두 가지를 동시에 하기 힘드므로, 다른 사람의 도움을 받으면 좋다. 나의 경우, 물이 끓기 시작하면 그때부터 스테이크 조리를 한다.아스파라거스가 다 삶아지면 꺼내서 물기를 제거하고 온기가 유지되도록 냄비에 보관한다.
* Asparagus can be boiled in slightly salted water or steamed. (I prefer steamed).
아스파라거스는 끓는 물에 직접 삶거나 증기를 이용해 찐다. (본인의 경우 찌는 것 선호)
* Once the stare is boiling, boil or steam for 4-6 mins approx. Stab with a fork or taste to check it is done. The Asparagus should be slightly soft but still have a little crunch.
물이 끓기 시작해서 4~6분 정도 삶는다. 적당한 식감을 확인하려면 포크로 찍어보거나 약간 먹어본다.
아스파라거스는 부드러우면서도 아삭한 식감이 나면 좋다.
Steak 스테이크 굽는 방법
Tip: Open a window/ use air filter / use the cooking fan as there can be a lot of smoke
팁 : 굽는 과정에서 연기가 많이 나므로 환기에 신경 쓴다.
* Heat a frying pan to high heat (no oil is needed as this is already on the steak)
프라이 팬을 센 불로 가열한다 (이미 스테이크용 고기에 식용유로 숙성을 했으므로, 팬에 식용유를 두를 필요는 없다)
* Once the pan is really hot place the steak in.
프라이 팬이 충분히 가열됐으며, 스테이크를 넣는다
* Cooking time for 2 cm thick steak: 2cm 두께의 스테이크를 굽는 경우
* Blue: 1 min each side 블루 : 양면 각 1분
* Rare: 1½ mins per side 레어 : 양면 각 1.5분
* Medium rare: 2 mins per side 미디엄 레어 : 양면 각 2분
* Medium: About 2¼ mins per side 미디엄 : 양면 각 2.25분 정도
* Well-done: About 4-5 mins each side 웰던 : 양면 각 4~5분 정도
* Cooking time for 3.5cm steak 3.5cm 두께의 스테이크를 굽는 경우
* Blue: 1½ mins each side 블루 : 양면 각 1.5분
* Rare: 2¼ mins each side 레어 : 양면 각 2.25분
* Medium-rare: 3¼ mins each side 미디엄 레어 : 양면 각 3.25분
* Medium: 4½ mins each side 미디엄 : 양면 각 4.5분
* After cooking both sides, if the steak is quite thick you can hold the steak in tongs and sear the edges of the steak for 10 seconds approx, if it is needed.
스테이크가 두꺼운 경우, 양면을 구운 다음에 전체를 잡아 가장자리 부분을 약 10초씩 돌려가며 굽는다.
* Place the steak on a plate/ board and cover with foil. Allow to rest for 2-4 minutes
(approx half the time you cooked it for)
굽기가 끝나면 접시나 쟁반에 놓고 포일을 덮어둔다. 약 2~4분 정도를 기다린다. (굽는 시간의 약 1/2 정도 시간)
* Serve, 맛있게 드세요!
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